Bij de adventsdiensten (8-12 en 15-12)

‘Zonder olie maar met de Arabieren gaan we dit jaar gelukkig kerstfeest vieren’.
1973 was met het aantreden van het kabinet Den Uyl in ons land, de Yom Kippoer oorlog en de oliecrisis een opmerkelijk en roerig jaar.
”Wat zijn er in 1973 een stormen over de wereld losgebroken. Het is goed je erop te bezinnen, dat het in de wereld nooit goed zal kunnen gaan, zolang er misdeelden en overbedeelden zijn, zolang we de nu schaars geworden rijkdommen van de wereld niet delen. Laten we meevoelen met al wie, waar ook ter wereld, lijdt, onderdrukt of bedreigd wordt. Hoeden we ons voor egoïsme, want dat roepen we wellicht ook bij anderen wakker en dan wordt de wereld een ruïne.” Woorden van toenmalig koningin Juliana uit haar kersttoespraak van 1973.

‘In de crisis omringd door wilde dieren gaan we dit jaar gelukkig kerstfeest vieren’.
Veertig jaar later, in 2013, beleven we , gelet op de ontwikkelingen op materieel en immaterieel gebied, evenzeer een roerig jaar. Homo homini lupus, de ene mens is voor de andere een wolf. Kerk en samenleving zijn regelmatig opgeschrikt door tal van gebeurtenissen en praktijken, waarbij het welzijn van de naaste ernstig geschaad bleek te zijn. Het oplaaiende geweld, de verregaande graaicultuur, het afschuwelijke seksueel misbruik en de toenemende onverdraagzaamheid stemmen niet bepaald gelukkig.
Toeleven naar het kerstfeest is zien op het Lam Gods (Agnus Deï), dat de zonden der wereld wegneemt en uitzien naar de komst van Zijn koninkrijk. In Zijn handel en wandel gaf Jezus voortdurend blijk van ontroerende barmhartigheid en opofferende liefde. We zijn op weg naar het Kind in de kribbe en horen op 25 december de eerste kersttoespraak van onze koning, Willem Alexander. Maar vooral verlangen we hevig naar de wederkomst van de Koning der koningen, Jezus Christus, naar Zijn rijk van gerechtigheid en vrede.

Kom Heer, op wie de wereld wacht,
wij wachten op geen ander.
O kom, een zwakke zonder macht,
als koning heersen in Gods kracht
en leid ons tot elkander.
(Muus Jacobse)

Op D.V. zondag 8 december is er de morgendienst met ds. B.H. Weegink uit Katwijk aan Zee, een goede bekende in ons midden, terwijl er ’s middags weer veel adventsliederen gezongen worden, waarbij ds. Niels de Jong uit Rotterdam voorgaat.
Op D.V. 15 december om 9.15 uur gaat ds. A.J. Post, een jonge predikant uit Nieuw-Beijerland, voor en de middagdienst wordt geleid door ds. A. Tromp uit Krimpen a/d IJssel.
Een goede tijd van voorbereiding op het komende kerstfeest en gezegende diensten toegewenst.