Adventsproject 2013 ‘De Heer is mijn Herder’

1 december mochten wij met elkaar de eerste adventszondag in 2013 vieren. Met de kinderen van de kindernevendienst organiseren wij ook dit jaar weer het adventsproject. Het thema dit jaar is: ‘De Heer is mijn Herder’. Advent is een tijd van verwachten, een tijd van verlangen naar de langverwachte Messias, die als een herder zorgt voor zijn schapen.
De herder is in de Bijbel een bekende figuur. Het beroep van herder is zwaar. Hij moet de kudde beschermen tegen dieven en roofdieren. Hij moet op zoek naar voedsel en water. Meestal gaat de herder vóór de kudde uit om de weg veilig te maken.
In het adventsproject gaat het over drie bekende herders uit het Oude Testament: David, Jakob en Mozes. En verder over het prachtige verhaal dat Jezus ons heeft verteld over de herder die op zoek gaat naar zijn verdwaalde schaap. In het kerstverhaal kom je de herders ook weer tegen. Zij horen zelfs als eerste het blijde nieuws dat Jezus de Redder is geboren!
Elke adventszondag wordt er door de kinderen ook een kaars aangestoken en zingen we met elkaar een couplet van het stapellied, dat uiteraard weer op het thema is aangepast. Op 1e kerstdag branden er dan vier adventskaarsen en een kaars voor het kerstfeest. De herdersverhalen die centraal staan tijdens de verschillende adventszondagen, zijn:
1e adventszondag: de herder David speelt en zingt, lezing: 1 Samuel 16: 14-23 en Psalm 23
2e adventszondag: de herder Jacob wordt bedrogen, lezing: Genesis 29: 16-35 en Genesis 49: 8-10
3e adventszondag: de herder Mozes hoort Gods naam, lezing: Exodus 3: 1-15 en Johannes 10: 11-15
4e adventszondag: de herder en het verloren schaap, lezing: Lukas 15: 1-7
1e kerstdag: herders horen een blijde boodschap, lezing: Lukas 2: 1-20
Hartelijke groet namens het kindernevendienst-team