Bij de diensten (16-2)

Heilig Avondmaal
D.V. zondag 16 februari vieren wij het Heilig Avondmaal. ’s Morgens is ds. Gerben van Manen, predikant in de wijkgemeente Schenkel, voor het eerst in ons midden en we zien uit naar zijn entree in Schollevaar. ’s Middags is er eveneens een dienst van Schrift en Tafel, waarin ds. Niels de Jong uit Rotterdam voorgaat.

Bij de Paasmaaltijd was het zingen van liederen over de reddende daden van de Here God voorgeschreven. Jezus, zo lezen we in Marcus 14 vers 26, voegt Zich tot de orde van de dienst. Ook in de nacht van het lijden verwaarloosde Hij de liturgie niet. Psalmen in de nacht zingen van Gods goedertierenheid als nood en dood Hem omringen. En als zij de lofzang gezongen hadden, Jezus en Zijn leerlingen, gingen zij naar de Olijfberg. De lofzang nog wel, geen klaagzang. De lofzang is de aanduiding voor de psalmen 113 tot 118. Liederen, waarin de heilrijke daden van God bezongen worden. Zo wordt het lijden in het kader van het lied gezet. Doorzingen, Gods goedheid en liefde prijzen, ook als we dreigen te bezwijken.

Wie Christus hoort zingen verstaat het geheim: Zijn goedheid is in nood en dood, voor ons, Zijn volk oneindig groot. Misschien hebben we maar een zwakke stem, maar dat hindert niet.

Jezus Christus zelf leert ons zingen.
“Looft, alle volken, looft den Heer,
roemt, alle naties, roemt Zijn eer.
Want over ons is groot en wijd
Zijn gunst en goedertierenheid,
voor eeuwig blijft Zijn trouw bestaan.
Heft met ons Halleluja aan!

Psalm 117 LvdK

Gezegende diensten toegewenst.