Bij de diensten (9-11 t/m 16-11)

“Al spreek ik de talen van mensen en engelen, maar liefde heb ik niet..….”
In de recent verschenen Bijbel in de Gewone Taal (BGT) heeft de Bijbelse retoriek het loodje gelegd. De rauwe Bijbelse barok is zorgvuldig afgevijld. Bijbelfanaten zal die verarming een ergernis zijn en poëzieliefhebbers een dwaasheid, maar eerlijk gezegd biedt deze vertaling wel missionaire mogelijkheden. Als uit een Bijbelboek metaforenbrij en dichterlijke extase geschrapt worden, lees je het kernverhaal een stuk gemakkelijker.
De BGT is een echte evangelisatie- en kennismakingsbijbel. Bijbellezen moet hier niet te veel moeite kosten. Risico is wel, dat theologische subtiliteiten verloren gaan. Taal wordt ‘vernield’ en voor je het weet, wordt een woeste profetentekst van 2600 jaar oud gereduceerd tot welzijnsproza.
In 1 Korinthe 13 vers 1 heet in de beroemde liefdespassage van Paulus een mens zonder liefde: ‘een galmend stuk brons of een dof dreunende handtrom (Pieter Oussoren), een schetterende trompet of een galmend bekken (GNB), een klinkend metaal of een luidende schel (Statenvertaling), hoeveel talen hij of zij ook spreekt’.
De nieuwe Bijbel in Gewone Taal zegt simpel tegen die liefdeloze: ’je woorden zijn zinloos’.

Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven,
leesbaar voor mensen als zijn erfenis.
Ons leven mag zich voluit laten lezen,
herkenbaar als zijn eigenhandig schrift.

Wie kan in ons een brief van Christus lezen,
als niet de Geest ons aan elkander rijgt,
die ons als dode, levenloze letters
beademt en tot nieuwe zin herschrijft?

Om woord voor woord zijn liefde te vertalen,
dat blijft voor ons bestaan het doel, de zin.
Om mensen zijn ontferming te herhalen
zijn wij gezonden, deze wereld in. Sytze de Vries (Liedboek 976)

Speciale aandacht wordt gevraagd voor de jongerendienst op 16 november, waar wellicht een galmend bekken of een klinkend metaal u wekt of juist(er) opwekt. Bijzonder hoe vele jongeren van onze gemeente zich telkens weer inzetten voor het welslagen van de muzikale momenten en op een creatieve wijze hun medewerking verlenen aan de jongerendienst. Voorganger: ds. Arie de Winter uit Nigtevegt.
’s Middags hoopt ds. H.J. van Wijnen uit Nieuwegein voor te gaan.
Op D.V. 9 november ontmoeten we twee voor ons betrekkelijk onbekende voorgangers.
Om 9.15 uur ds. A. Christ uit Katwijk aan Zee en om 16.00 uur ds. B.C. Haverkamp uit Wijk en Aalburg.
Verder zijn we blij, dat we ook op een doordeweekse dag bij elkaar kunnen komen om onze God te danken voor alle zegeningen, die wij uit Zijn hand dagelijks ontvangen.
De dankdienst voor gewas en arbeid houden wij traditiegetrouw een week na de officiële datum, namelijk op woensdag 12 november. Aanvang: 19.30 uur. Ds. René van Loon ziet uit naar jouw en uw komst!
Duidelijke en welluidende diensten toegewenst onder Gods zegen.