Bij de diensten (22-3 en 29-3)

Dominee Maasland, geen onbekende in Capelle a/d IJssel, schreef recent over humor: ‘Wie lacht niet wie de mens beziet?’
Ik had een collega die had zich voorgenomen nooit meer te lachen. Hij zei: ‘Er valt in het leven niet te lachen.’ Je leest van Jezus ook nooit dat Hij lachte, wel dat Hij weende, was zijn argument.
Voetius, een bekend calvinistisch predikant en hoogleraar in de zestiende eeuw, stelde dat lachen wel mocht, maar met mate: hoe minder hoe beter, want wie op aarde veel lachte, zou schreien in het hiernamaals. Ik ben zo vrij daar anders over te denken. In mijn ambtelijk bestaan heb ik lange vergaderingen voorgezeten en bijgewoond, ernstig en meestal zeer vermoeiend. Wat een opluchting als er dan af en toe eens een grap werd verteld. Net alsof je in een zeer dicht oerwoud ineens stuit op een open plek waar het zonlicht op je pad valt. Humor moet af en toe het kerkelijk chagrijn te lijf.
Dominee Buskes heeft geschreven, dat er eigenlijk alleen in de kerk gelachen mag worden, want echt lachen mag alleen een mens, die van de laatste ernst weet, maar ook weet dat Gods vriendelijke ogen voor alle oprechten van hart vrolijkheid en licht geven. De kerk bestaat bij de laatste ernst en de vriendelijke ogen van God.
De Genestet dichtte over humor:

Een rijke taal vol geest en – ingehouden tranen,
Vol zin, – ook zéér geschikt tot leren en vermanen,
Mits maar de vrienden haar verstaan.
Want velen klinkt ze als Grieks, voor anderen weer – profaan.

Er staan bijzondere diensten op het programma. Zondagmorgen 22 maart is er een jongerendienst o.l.v. de ons inmiddels vertrouwde ds. Niels de Jong. Op zondag 29 maart gaat ds. Van der Spoel uit Amersfoort voor; een dienst waarin twee kinderen worden gedoopt. ’s Middags is er weer een dienst voor kerk en wijk; juist deze diensten zijn heel geschikt voor mensen die niet gewend zijn om in een kerkdienst te komen.
Op Witte Donderdag gaat onze oud voorganger, ds. René van Loon voor in een dienst, waarin we met elkaar het Heilig Avondmaal willen vieren.
Gezegende diensten met een vleugje humor toegewenst.