Erediensten rondom Pasen

Feitelijk circuleren al onze kerkdiensten rondom Pasen, want Jezus leeft! ‘Ik ben de opstanding en het leven; wie in Mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven.’
Deze woorden sprak Jezus bij het graf van Lazarus. Door Lazarus daarna uit de dood op te wekken, bleek duidelijk, dat Zijn woorden werkelijk waarachtig en waardevol zijn. Wanneer de kerk de opstanding van de doden gelooft, dan is dat niet omdat ze zich aansluit bij degenen die denke n dat de dood onmogelijk het laatste kan zijn, maar omdat ze gelooft dat God de mensen door de dood heen trouw blijft en al de mensen met wie Hij zijn verbond gesloten heeft in de vreugde van het goede einde wil laten delen. Vanuit de wereld zoals wij die kennen, kun je het goede einde en de opstanding der doden volstrekt niet voorstellen. Het gaat ons voorstellingsvermogen ver te boven.
Er was eens een man die wel eens wilde weten of het, bij wijze van spreken, vol zou zijn in de hemel. Hij vroeg dat aan Jezus. Tegenover hem en zijn vrienden vergelijkt Jezus de toegang tot het goede einde met een smalle poort, waardoor ze naar binnen moeten gaan. Tegenwoordig is de kerk geneigd de mensen maar eens vriendelijk toe te knikken en te zeggen dat het allemaal wel goed komt. Maar je kunt toch niet doen alsof iedereen, luid snurkend, naar het goede einde toe sukkelt? Je kunt toch niet doen alsof het geloof er niet toe doet? Het komt erop aan te ontvangen wat God in Jezus Christus geeft en in de grond van de zaak is Jezus zelf de smalle poort.
Waar het voor ieder mens op aankomt, is dat hij gelooft en er is geen twijfel aan dat God alle mensen wil betrekken bij wat Hij in Jezus Christus geeft.

Jezus leeft! Nu is de dood
mij de toegang tot het leven.
Troost en kracht in stervensnood
zal de Levende mij geven,
als ik stil Hem toevertrouw:
‘Gij zijt al waar ik op bouw!’
(Liedboek voor de kerken 217:4)

Gezegende diensten toegewenst.