Terugblik bevestigings- en intrededienst – 23 augustus

Zondagmiddag 23 augustus was het dan zover: de bevestiging en intrede, waar wij zo lang naar toe hebben geleefd. Lizette en ik hebben de dienst als zeer indrukwekkend ervaren en zijn dankbaar dat wij dit met velen van u mochten delen!

Er stonden in deze dienst twee Bijbelteksten centraal. Jesaja 50:4: ‘De Heere HEERE gaf mij een tong van een die onderwijs ontving, zodat Ik weet met de vermoeide een woord op de juiste tijd te spreken. Hij wekt Mij elke morgen, Hij wekt Mij het oor, zodat Ik hoor als zij die onderwijs ontvangen.’ (Jesaja 50:4 HSV).

Vanuit deze Bijbeltekst drukte ds. H.G. de Graaff mij (maar ook ons als gemeente) op het hart om eerst aan Jezus’ voeten te gaan zitten, om als een leerling en tegelijkertijd als een geliefd kind van God naar Hem te luisteren en van Hem te ontvangen. Eerst mogen wij horen, ontvangen, ervaren wat het is om een geliefd kind van God te mogen zijn… en vervolgens gaan wij (dagelijks) aan de slag in de dienst van God. Een knecht van God is immers allereerst en bovenal: kind van God.

De tweede Bijbeltekst stond centraal tijdens mijn intredepreek. ‘Maar wij hebben deze schat in aarden kruiken, opdat de alles overtreffende kracht van God zou zijn en niet uit ons.’ (2 Korinthe 4:7 HSV).

Vanuit deze tekst heb ik willen wijzen op de ‘alles overtreffende kracht van God’, waar wij het van mogen verwachten. Zelf ben ik als predikant maar een aarden kruik: kwetsbaar, broos, ‘uit het stof der aarde gemaakt’. En zelf vormen wij als gemeente een bijzonder ‘stelletje kruiken, potten en pannetjes’ met al onze broosheid, zonden en wonden. Maar samen mogen wij een schat koesteren, delen en uitdelen; de schat van het Evangelie!

Ik hoop dat wij samen ‘schatbewaarders’ zullen zijn en Gods alles overtreffende kracht mogen ervaren, in ons eigen leven, in onze gemeente… en in de wijk.

ds. Eddy de Kruijf