Bij de diensten

Op D.V. zondag 26 juni zullen wij in de middagdienst het seizoen kerk-en-wijkdiensten afsluiten. We hebben inmiddels heel wat stappen gezet in onze zoektocht naar onszelf. Thema’s als ‘beeld van God zijn’, ‘vervreemding’, ‘verantwoordelijkheid’ en ‘de zin van werken’ zijn de revue gepasseerd. Aanstaande zondagmiddag zullen wij ter afsluiting nadenken over onze roeping. Heb ik eigenlijk een roeping? Wat is mijn roeping? Thema van deze zondagmiddag is dan ook: ‘Ik? Geroepen?’ Wij lezen opnieuw uit het begin van het boek Genesis en zullen nu bij Genesis 12: 1-4 stilstaan.

Op D.V. zondagmorgen 3 juli zullen de oudste kinderen van de kindernevendienst afscheid nemen. Afscheid van de basisschool, afscheid van de kindernevendienst. Best wel veel veranderingen vinden er in deze periode plaats. Wij zullen als gemeente dan ook op dit overgangsmoment rondom onze jongeren gaan staan. En wij hopen natuurlijk dat zij vanaf nu elke zondag met ons de hele dienst bij zullen wonen.

Helaas kan ik zelf niet aanwezig zijn in deze dienst. Ik hoop op hetzelfde tijdstip een ander overgangsmoment mee te beleven, namelijk: de bevestiging van de nieuwe predikant (mijn opvolger) in de hervormde gemeente Nieuwpoort. Mij is gevraagd om bij deze bevestiging mee te doen aan de ‘handoplegging’. Misschien kent u dit stukje liturgie: nadat de voorganger middels zijn ja-woord is bevestigd, knielt hij neer en zal er een aantal mensen om hem heen gaan staan. Deze mensen – predikanten en soms ook andere ambtsdragers – leggen hem de hand op als teken van de zegen van God. Zij spreken daarbij ook een Bijbeltekst als zegenbede uit. Met deze kring van ambtsdragers om hem heen wordt zichtbaar dat de nieuw bevestigde predikant geen solowerk zal gaan doen, maar dat hij mag staan in de traditie van de apostelen en van de kerk, in de lijn van de geslachten, onderdeel van Gods grote werk in verleden, heden en toekomst. Ik vind het eigenlijk wel heel erg mooi dat ik als oud-voorganger mijn opvolger de zegen mag geven en dat ik op deze manier de gemeente aan hem mag toevertrouwen.

Goede diensten toegewenst!