Bij de diensten

In de eerste drie weken na mijn vakantie zullen wij nog een stukje met Mozes oplopen. Afgelopen zondag zagen wij Mozes op de berg, met zijn handen (armen) opgeheven naar de hemel (Exodus 17:8-16). Het volk Israël, dat onderaan de berg verbleef, werd op hetzelfde moment van hun vijand verlost: niet hun eigen kracht, maar hun afhankelijkheid van de HEERE was beslissend in de strijd. Het waren niet de wapens, maar Mozes’ handen, uitgespreid naar hemel, waar hun geestelijke en lichamelijke kracht in verscholen lag.

D.V. aanstaande zondag 21 augustus zullen wij getuige zijn van het advies dat Mozes van zijn schoonvader Jethro ontving (Exodus 18:13-27). Jethro legde Mozes uit hoe belangrijk het was om mensen aan te stellen die samen met hem de taak zouden dragen om het volk te leiden. In deze dienst zal vervolgens – in lijn met het advies van Jethro – ook iemand in ons midden aangesteld worden om samen met de andere kerkenraadsleden de gemeente dienend te leiden: Marian Steenwoerd-Oosterom (Nystadstraat 18, 3067 DT Rotterdam) zal in het ambt van ouderling worden bevestigd. Wij wensen haar in het bijzonder een rijke dienst toe!

themadienst: op de grens van het leven – de begrafenis van Mozes
Op D.V. zondag 28 augustus sluiten wij de doorgaande lezing over het leven van Mozes af. Wij zullen dan stilstaan bij het sterven van Mozes (Deuteronomium 34:1-6). Een werkelijke afsluiting dus. Heel opmerkelijk is dat er van Mozes wordt vermeld dat hij ‘door God is begraven’. God verzorgde Mozes’ begrafenis! In deze dienst zullen wij dan ook stilstaan bij het thema ‘begraven’.

Het thema ‘begraven’ is niet een thema dat elke zondag de aandacht krijgt, maar toch is het goed om daar als gemeente eens bij stil te staan. Joden en christenen hebben de eeuwen door een traditie van begraven gekend en daar waarde aan gehecht. In de laatste decennia zijn er echter ook alternatieven voor begraven gebruikelijk geworden, bijvoorbeeld crematie.

In deze dienst zullen wij met elkaar nadenken over hoe wij als christenen op de grens van het leven staan. Welke keuzen maken wij? En – nog belangrijker – hoe maken wij onze keuzen? En wat kunnen wij daarover leren vanuit de Bijbel?

Begraven, cremeren en al de dingen daaromheen zijn en blijven een persoonlijke keuze. Achter deze persoonlijke keuze gaan vaak heel veel gedachten, ervaringen en gevoelens schuil. Wij zullen elkaar daarover dan ook niet de les gaan lezen, maar met respect en aandacht naar elkaar luisteren. Maar samen willen wij ook zoeken naar hoe de Bijbel ons kan helpen om bewust en in geloof deze grens van het leven te beleven en voor te bereiden.

Omdat het zo’n teer en veelomvattend thema is, zal er na de dienst een nabespreking zijn in de Rehobothschool, waar (uiteraard) alle gemeenteleden voor worden uitgenodigd.

Goede diensten toegewenst!