Jaarthema

In het aankomende winterseizoen (najaar 2016 t/m voorjaar 2017) zal er binnen de gemeente een jaarthema worden behandeld. Als kerkenraad hebben wij gekozen voor een jaarthema om op deze manier met elkaar als gemeente een stukje geloofsverdieping te zoeken. We hopen hiermee te bereiken dat wij als gemeente echt samen ergens mee bezig zijn.

Natuurlijk gebeurt er (gelukkig!) al heel veel in de gemeente (kringen, jeugdwerk, catechese, bezoekwerk, vrijwilligerswerk enz. enz.), maar al deze activiteiten staan meestal behoorlijk los van elkaar. Nieuwkomers in de gemeente zijn bijvoorbeeld meestal onder de indruk van het scala aan activiteiten dat onze gemeente rijk is, maar zij vinden het vervolgens soms ook best lastig om hierin een weg te vinden. Het jaarthema, dat op allerlei manieren en ook op allerlei momenten aan bod zal komen, kan er hopelijk toe leiden dat er dwarsverbanden in al die verschillende gemeenteactiviteiten worden gelegd en dat mensen met elkaar in gesprek komen die normaal niet met elkaar het gesprek aangaan. Het jaarthema is dus bedoeld om geloofsverdieping aan te brengen, dwarsverbanden te leggen, wat meer overzicht te brengen en nog meer verbondenheid te scheppen.

Het is de bedoeling dat het bestaande gemeentewerk gewoon door zal gaan, maar dat zo nu en dan het jaarthema zal oplichten als thema voor een kerkdienst, of op een catechisatieavond, tijdens een gemeenteavond, als gespreksonderwerp tijdens een (huis)bezoek, of als moment van bezinning tijdens een vergadering. Daarnaast zal er voor diverse doelgroepen een aantal momenten worden georganiseerd om het jaarthema te behandelen. Zo hoop ik (ondergetekende) bijvoorbeeld een studiekring voor meer studieuze gemeenteleden op te zetten, maar we denken ook aan een avond voor ouders met jonge kinderen, enz.

Voor het uitrollen van dit het jaarthema is een klein comité opgericht, namelijk: Judith van der Meij-Rugenbrink, Rinus Marinissen en ondergetekende.

Maar nu dan het jaarthema zelf.
Het jaarthema van 2016/2017 heeft als titel ‘LATEN WIJ LEZEN’. Wij zullen ons in het seizoen 2016/2017 richten op de Bijbel en het Bijbellezen.

Het zal waarschijnlijk een open deur zijn om te zeggen dat de Bijbel van het allergrootste belang is voor ons geloof, maar hoe gaan wij persoonlijk en als gemeente met de Bijbel aan de slag? Hoe lezen en gebruiken wij de Bijbel? Welke plaats heeft de Bijbel in het gezin of in mijn persoonlijk leven? Hoe ervaar ik zelf de Bijbel als Woord van God? Wat weet ik van de Bijbel en uit de Bijbel? Welke vragen heb ik aan de Bijbel? Wat leer ik uit de Bijbel voor concrete dingen voor mijn dagelijks leven? Kortom: hoe kunnen wij samen die onschatbare schat van het geloof koesteren?

Nadere informatie over het jaarthema en over activiteiten onder de koepel van het jaarthema zal volgen.