Whispering Eagle Ministries (WEM)

Al een paar jaar organiseert Stichting WEM-NL jongerenreizen naar Muanda in de DR Congo om daar de Congolese partner Abri de l’Esperance (AE) bij te staan in hun zorg voor weeskinderen.

Voor de voortgang van het project en voor de voorbereiding van de zomerreis 2017 verbleven wij onlangs in Congo. We kijken terug op een waardevol projectbezoek. Veel mensen die betrokken zijn bij AE kijken uit naar de projectreis in juli! We hebben weer goed gemerkt hoeveel indruk die projecten hebben gemaakt.

Uiteraard waren we heel benieuwd naar de school. Het overtrof onze verwachtingen: leerkrachten, kinderen en ouders zijn erg enthousiast over de ‘Complexe Scolaire Esperance NKudulu’. De leiding van de school heeft nu al gevraagd om financiële steun voor een uitbreiding met vier lokalen. Hierover worden gesprekken gevoerd met Wilde Ganzen.

Komende zomer hopen we te starten met de bouw van een derde familiehuis waarin weeskinderen kunnen worden opgevangen. Hiervoor zijn zo goed als mogelijk voorbereidingen getroffen. Verder willen we komende zomer de schommel en een waterpomp repareren, een wip plaatsen en bezig zijn met kinderwerk, naast veel cultuur snuiven en huishoudelijke bezigheden. Genoeg te doen dus! Inmiddels wordt ook één boerderijtje bewoond door een boer die al druk bezig is het land te bewerken. De opbrengst van het land is deels voor de boer en deels voor AE. Door dergelijke activiteiten moet de partner meer en meer onafhankelijk worden van ondersteuning. Dat geldt ook voor de bakkerij. Er wordt momenteel een nieuwe oven gemaakt waarna de bakkerij weer kan gaan draaien.

Vanuit Congo werd nadrukkelijk gevraagd of we de groeten wilden overbrengen aan de gemeente. Ook is ds. Nkudulu erg dankbaar voor de financiële steun waardoor zijn heupoperatie destijds kon doorgaan. Het gaat hem momenteel goed, hoewel zijn mobiliteit wel wat is afgenomen. Meer en meer legt hij verantwoordelijkheid nu neer bij jongere bestuursleden van AE, die dit heel goed en serieus oppakken. Dat is mooi om te zien en geeft vertrouwen voor de toekomst.

Hartelijke groeten, Simon en Jozien Baars